Zuurdesem focaccia
- Eline

- 18 nov
- 2 minuten om te lezen

Ingrediƫnten:
500 gram tarwebloem
340 gram water
35 gram water vermengd met 10 gram zout
150 gram actieve desemstarter
Kerstomaatjes
Rozemarijn naar wens (vers of gedroogd)
Grof zout
Timing: ongeveer 5 uur tussen deeg maken en afbakken.
Werkwijze:
Meng 500 gram tarwebloem met 340 gram water, kneed niet te lang maar zorg dat alles vermengd is en er geen droge bloemresten zijn
Dek af met een natte handdoek en zet 30 minuten opzij
Voeg nu toe: 150 gram desemstarter en de overige 35 gram water met zout
Kneed het deeg een 2 tal minuten
Dek af met de handdoek en laat 20 minuten rusten
Doe 4 stretch& fold met telkens 30 minuten rust (afgedekt)
Laat het deeg nog een uur tot anderhalf uur afgedekt rijzen (of tot het verdubbeld is)
Besprenkel een ovenschaal royaal met olijfolie of bekleed met bakpapier
Doe het deeg op de olijfolie en spreid het voorzichtig uit (opgelet probeer zo weinig mogelijk luchtbellen kapot te maken of deeg te verscheuren - we willen namelijk een zo luchtig mogelijke focaccia)
Maak met je vingers (soort van klauwhandjes) gaten in het deeg. Indien het deeg zich nog niet makkelijk laat induwen, dek het geheel nog even af en wacht 20 minuutjes.
Duw kerstomaatjes in het deeg tezamen met de rozemarijntakjes. Besprenkel met een aantal eetlepels olijfolie en wat grof zeezout
Dek de focaccia af (bvb met plastiekfolie - zorg ten allen tijde dat deze het deeg niet raakt anders plakt het in elkaar) en laat nog een uurtje staan.
Verwarm de oven intussen voor op 240 graden (boven en onder warmte) en bak gedurende 20-30 minuten.
Smakelijk!
Ps. Nog geen ervaring met zuurdesem? Kom gerust eens langs voor een workshop zuurdesem en dan leer ik je alles wat je hoort te weten (en veel meer ā”)

Opmerkingen